MAPY SZLAKÓW ON-LINE
Pomorska Droga Świętego Jakuba
Europejski Szlak Gotyku Ceglanego
Szlakiem Mapy Lubinusa
Mapa szlaków Województwa Pomorskiego
Szlaki Pomorskie
Szlaki ok. Lublina
Szlaki Kujawsko-Pomorskie
Szlaki Warmii i Mazur
Szlaki Mazowsza
Szlaki Małopolski
Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo
Mapa Turystyczna Polskich Gór
Chatki i bazy studenckie
PRZYDATNE MAPY
Ogólnopolska Baza Kolejowa
Archiwum Map Zachodniej Polski
Mapa Lasów Państwowych
Leśny Przewodnik Turystyczny
CIEKAWE LINKI
Architektura Sakralna Pomorza
Architektura Pomorza
Serwis Zabytek.pl
Pomniki Poległych z Pomorza Środkowego
PROGNOZA POGODY
Niemiecka pogoda
Burzowo.info
Windy.com
ICM Polska
WSPÓŁPRACA

Żywność liofilizowana – żywność konserwowana metodą liofilizacji, czyli suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie od 70% do 96% wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne. Wraz z tanieniem procesu liofilizacji żywność liofilizowana stopniowo zaczęła być stosowana przez himalaistów, alpinistów, żeglarzy i żołnierzy. Obecnie jest stosowana również w turystyce pieszej i rowerowej, we wspinaczce górskiej, a także w dalekich wyprawach samochodowych i rajdach.
Gotowe dania MRE - (Meal, Ready-to-Eat) - racje żywnościowe używane w siłach zbrojnych. Racje MRE zostały opracowane tak, aby zajmowały możliwie jak najmniej miejsca, były lekkie i aby zaspokoiły zapotrzebowanie energetyczne podczas wykonywania działań wojennych. Jedno opakowanie zawiera ok. 1250 kcal (zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne na ok. 8 h). Stosuje się bezpłomieniowe podgrzewacze chemiczne FRH (Flameless Ration Heater). Pozwalają one podgrzać potrawę bez użycia ognia. Podgrzewacz to worek plastikowy z proszkiem składającym się z mieszaniny magnezu, żelaza i soli kuchennej zamkniętym w celulozowej matrycy. Aktywuje się go dodając wody (nie musi być czysta) do nadrukowanej na nim kreski (około 25ml). Na skutek reakcji elektrochemicznej pomiędzy magnezem, żelazem i wodą wytwarzane jest ciepło, które podgrzewa danie.




















