MAPY SZLAKÓW ON-LINE
Nasza mapa Szlaków Pomorza Zachodniego
Mapa umocnień Wału Pomorskiego
Pomorska Droga Świętego Jakuba
Europejski Szlak Gotyku Ceglanego
Szlakiem Mapy Lubinusa
Szlaki Pomorskie
Szlaki ok. Lublina
Szlaki Kujawsko-Pomorskie
Szlaki Warmii i Mazur
Szlaki Mazowsza
Szlaki Małopolski
Szlaki Dolnego Śląska
Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo
Chatki i bazy studenckie
PRZYDATNE MAPY
Ogólnopolska Baza Kolejowa
Archiwum Map Zachodniej Polski
Mapa Lasów Państwowych
Leśny Przewodnik Turystyczny
CIEKAWE LINKI
Architektura Sakralna Pomorza
Architektura Pomorza
Serwis Zabytek.pl
Pomniki Poległych z Pomorza Środkowego
Kościoły drewniane w Polsce
PROGNOZA POGODY
Niemiecka pogoda
Burzowo.info
Windy.com
ICM Polska
WSPÓŁPRACA

Żywność liofilizowana - TREK’N EAT jest jednym z liderów na europejskim rynku żywności liofilizowanej, należącym do Katadyn Group. Zaopatruje w żywność większość formacji wojskowych w Europie, choć chętnie korzystają z niego również podróżnicy, alpiniści czy fani survivalu. W ofercie producenta znajdują się posiłki dla jednej i dla dwóch osób, jak również większe pakiety przetrwania stworzone z myślą o dostarczeniu wartościowego pożywienia w skrajnych sytuacjach. Spoiwem łączącym produkty Trek’n Eat jest ich skład bogaty w kalorie, witaminy i minerały, aromat przypominający oryginalny smak potrawy oraz kilkuletni okres przydatności. Gama produktów składa się z pełnych posiłków, dań wegetariańskich, warzyw i różnych składników odżywczych - od śniadań do deserów.
Gotowe dania MRE - (Meal, Ready-to-Eat) - racje żywnościowe używane w siłach zbrojnych. Racje MRE zostały opracowane tak, aby zajmowały możliwie jak najmniej miejsca, były lekkie i aby zaspokoiły zapotrzebowanie energetyczne podczas wykonywania działań wojennych. Jedno opakowanie zawiera ok. 1250 kcal (zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne na ok. 8 h). Stosuje się bezpłomieniowe podgrzewacze chemiczne FRH (Flameless Ration Heater). Pozwalają one podgrzać potrawę bez użycia ognia. Podgrzewacz to worek plastikowy z proszkiem składającym się z mieszaniny magnezu, żelaza i soli kuchennej zamkniętym w celulozowej matrycy. Aktywuje się go dodając wody (nie musi być czysta) do nadrukowanej na nim kreski (około 25ml). Na skutek reakcji elektrochemicznej pomiędzy magnezem, żelazem i wodą wytwarzane jest ciepło, które podgrzewa danie.




















